Ściągają jakieś badziewia ze swojego kraju typu złota,podrobione fony itp i sprzedają naiwniakom u Nas.. Albo siedzą i lecą na "Rumuńską Pandę".."Pan da,Pan da.."
"Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."
"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)
Ściągają jakieś badziewia ze swojego kraju typu złota,podrobione fony itp i sprzedają naiwniakom u Nas.. Albo siedzą i lecą na "Rumuńską Pandę".."Pan da,Pan da.."
Bardziej mi chodziło o Cyganów polskiego pochodzenia a nie napływowy lud żebraczy
Widziałem pod Gubałówką Cygana handlującego hot-dogami i to minie bardzo zaskoczyło, że oni jednak coś robią
Bardziej mi chodziło o Cyganów polskiego pochodzenia a nie napływowy lud żebraczy
Widziałem pod Gubałówką Cygana handlującego hot-dogami i to minie bardzo zaskoczyło, że oni jednak coś robią
Robią, tyle że często poza legalem. Z moich obserwacji to albo jakieś "lewe" interesy mają albo kupę dzieciaków na ulicach wystawiają i potem ściągają z nich kasę i żyją sobie całkiem dobrze.
Sorry ale dla mnie ta nacja to pasożytnicze robactwo, taka zaraza, banda roszczeniowych darmozjadów. W przeciwieństwie do żółtych, którzy zapewene też dorabiają się na lewiznach ale nie pałętają sie pod nogami a spora część z nich ciężko pracuje i potrafi sie odnaleźć w najróżniejszych realiach kapitalizmu.
Niedawno był fajny film u nas , jakiś dokument o "polskich" cyganach. Pokazywali wioski gdzie całe ich klany obok siebie mieszkają, domy - wille (coś na podobę "zgierskich" pałacyków, może mniej wystawnych) i ładne auta pod nimi i jak działa żebraczy biznes, jak sie razem trzymają, i jak dzieci mogą zarabiać na rodziców.
Dziadostwo pasożytnicze. IMO
z jakiego "swojego kraju"?!?!?!?
nie wiedzialem, ze Cyganie maja swoj kraj...
[ Dodano: Sro 31 Lip, 13 11:54 ]
Zamieszczone przez westwi78
Ja widziałem, może ze 2.
A z czego żyją? W 90% z opieki społecznej, co daje im kasy tyle, ile mało kto ma z nas.
marlej108, westwi78 ma rację. Dostają nie małe pieniądze głównie na opiekę na każde dziecko + miasto opłaca im czynsz /media.
"Biali" (tzn my) możemy o takiej pomarzyć, bo MOPS tyle nie daje.
U mnie w mieście raczej biedota cygańska żyje - wiem żę kradną (miałem 2 sprawy jako poszkodowany/świadek), żebrają, handlują tombakiem, "myją" szyby na światłach.
a ja mam dobre doswiadczenia z cyganami,
projektowalem z 5 przylaczy wod-kan do ich domow w Pabianicach,
nigdy nie targowali sie o cene, placone gotowka w terminie i bez jeczenia.
Jedna rodzina prowadzila sklep spozywczy i miala 1 dziecko.
Druga rodzina - facet pracowal na platformach wiertniczych w Norwegii i tez mieli 1 dziaciaka.
Reszty nie pamietam, ale raczej tak zwyczajnie i bez tabunu dzieciaków.
żebractwo to potężny biznes i ciężkie pieniądze z tego idą dla jego bossów.
poza tym kradzieże, wymuszenia, różne fuchy na czarno (legalne lub nie) itp itd.
no i opieka społeczna bo formalnie wielu z nich nie ma nic.
abstrahując oczywiście od postu powyżej.
a ja mam dobre doswiadczenia z cyganami,
projektowalem z 5 przylaczy wod-kan do ich domow w Pabianicach,
nigdy nie targowali sie o cene, placone gotowka w terminie i bez jeczenia.
Jedna rodzina prowadzila sklep spozywczy i miala 1 dziecko.
Druga rodzina - facet pracowal na platformach wiertniczych w Norwegii i tez mieli 1 dziaciaka.
Reszty nie pamietam, ale raczej tak zwyczajnie i bez tabunu dzieciaków.
U mnie podobnie. Jak zamawia Cygan jakąś cześć do samochodu i mówi że będzie w czwartek to jest w czwartek albo przysyła jakiegoś ziomka po to i płaci tyle co było uzgodnione.
Z czego żyją Cyganie??
Bo ja nigdy nie widziałem pracującego Cygana...
Np, jeżdżą chuje po A4 lub obwodnicach starą bejcą albo merolem na niemieckich blachach, machają łapskami co byś się zatrzymał i pod pozorem braku kasy na paliwo wyłudzają ol ludzi kasę w zamian oferując podrobione złoto.
Za każdym razem ja lecę w kierunku Wrocławia widzę WYMODEROWANO jak lecą na kota....[/b]
kazik4x4, Nie mierz wszystkich jedną miarą.Mam w rodzinię dużo ;cyganów; i każdy się trudni legalną pracą.A mam i też polaków którzy niestety grają w bambuko że tak powiem.Jak cyganie nie wtrącają sie w twoje życie to się nie mieszaj w ich.Dobra rada'
Generalnie temat tendencyjny, złośliwy, pogardliwy, a nawet rasistowski, najlepiej znaleźć sobie kozła ofiarnego i ponarzekać, wylać wiadro pomyj, i dowartościować się, że są inni gorsi niż "ja", ot takie polskie piekiełko!
Cyganie to też ludzie, tyle że z zupełnie innym sposobem na życie, nie zrozumiałym dla nas. Też mi się nie podoba ich styl życia, żebractwo, cwaniactwo, itp. Ale nie wsadzajmy wszystkich do jednego wora, tylko po to aby podnieść, podreperować swoje "ego".
Zamieszczone przez piramida
Np, jeżdżą chuje po A4
Zamieszczone przez Alonzo_
Sorry ale dla mnie ta nacja to pasożytnicze robactwo, taka zaraza, banda roszczeniowych darmozjadów.
... o czym mogą świadczyć takie i inne wypowiedzi .... domyślcie się sami - jeśli tylko potraficie,zanim zaczniecie opluwać innego człowieka spójrzcie w lustro.
"banda roszczeniowych darmozjadów. " -- wybacz, ale obywatele naszego kraju są nie lepsi! "Ferdynandów Kiepskich" jest cała masa!
piramida, Po pierwsze regulamin zabrania przekleństw,a ty jako donator powinieneś o tym wiedzieć.Jesteś na forum trochę więcej niż ja.To chyba by wypadało się na tym znać.Jak byś przebywał w tym środowisku to byś miał rozeznanie.A tak piszesz bzdury o których sam nie wiesz.I po drugie kończę tę dyskusję jak nie jesteś w temacie.A nie jesteś
sa ludzie i ludziska przeciez i onas Polakach różnie sie mówiło. Ja mialem bardzo nie mile doswiadczenie z cyganami tuz przed zamknieciem wpadla taka rodzinka 3 kobiety w roznym wieku i jeden wielki gruby i lysy (ale po bokach i stylu mial długie wlosy) cygan z nimi po krotkiej wymianie zdan co oni sobie zycza i za ile i czy my to mamy chcialem sprawdzic w bazie danychczy dany produkt jest na magazynie a ten wielki lysy do mnie z mor...czy ja go nie rozumiem ze on niechce tego (co powiedziala jedna z kobiet) tylko "to " lapie mnie za reke i prubuje oderwac od klawiatury ( oczywiscie nikt tego nie widzial) no ale nie zemna takie numery :diabelski_usmiech wiec sie wywinolem odepchnolem goscia rozkladajac szeroko rece by wszyscy widzieli ze sie bronie i powiedzialem mu kilka zdan ... gosc sie uspokol a w zasadzie kobiety go odciagnely a ja wyprosilem towarzystwo... ale to bylo do przewidzenia ze z nimi beda problemy - to jednak prwda ze ubranie mowi wiele o czlowieku.
Ale napewno nie wszyscy sa tacy...
piramida, Po pierwsze regulamin zabrania przekleństw,a ty jako donator powinieneś o tym wiedzieć.Jesteś na forum trochę więcej niż ja.To chyba by wypadało się na tym znać.Jak byś przebywał w tym środowisku to byś miał rozeznanie.A tak piszesz bzdury o których sam nie wiesz.I po drugie kończę tę dyskusję jak nie jesteś w temacie.A nie jesteś
Przepraszam cię za moje przekleństwa, w środowisku cyganów nie siedzę ale mam oczy i widzę co poniektórzy robią, ci z A4 notorycznie się tak bawią od dobrych kliku lat i nie raz próbowali mnie shaltować.
P.S. jeszcze odróżniam cygana od innej nacji ale nie jestem rasistą i mi nie przeszkadzają mi dopóki nie wchodzą mi w drogę... :wink:
Komentarz